Flotila Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby

Posádku vrtuľníka tvoria pilot, lekár a záchranár.

Dvojmotorové vrtuľníky AGUSTA A109K2, ktoré lietajú v službách Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – TRANSPORT EUROPE boli vyvinuté talianskym výrobcom v spolupráci so švajčiarskou leteckou záchrannou službou REGA. Majú všetky predpoklady na náročnú prevádzku v členitom teréne a sú vhodné aj do vysokohorských oblastí. Na orientáciu v náročnom teréne slúži špeciálna digitálna mapa a systém GPS (Global Positioning System). K ich vybaveniu patria aj prístroje na nočné videnie - Night Vision Goggles.

Vrtuľníky sú vybavené navijakom s nosnosťou 204 kg, a lankom dlhým 50 metrov. Po ňom (okrem iného) spúšťajú lekára k pacientovi na nedostupnom mieste. V prípade potreby môžu využiť podves, ktorý má pri preprave osôb nosnosť ďalších 500 kg.

Kabína v úprave pre záchranárov umožňuje previezť jedného ležiaceho pacienta a troch členov lekárskeho sprievodu s potrebným zdravotníckym vybavením. Malé vonkajšie rozmery v kombinácii s vysokým výkonom dovoľujú pristáť aj na prekážkami obmedzených plochách.

Vrtuľníky Agusta A109K2 umožňujú poskytnúť komplexnú intenzívnu a resuscitačnú starostlivosť v náročných podmienkach a ťažko dostupných terénoch.